Navigation Menu
Als je als ondernemer gaat scheiden

Als je als ondernemer gaat scheiden

By on mei 1, 2021 in Bekende advocaten |

Wanneer je gaat scheiden krijg je vaak met de meest uiteenlopende zaken te maken. Scheiden is al niet leuk en al helemaal niet als er kinderen bij betrokken zijn. Meestal is de keuze voor een scheiding een moeilijke beslissing geweest, maar als er ook nog een eigen onderneming bij in het spel is, dan komen er nog meer vraagstukken aan de orde: van wie is de zaak eigenlijk en heeft de (ex-)partner recht op een vergoeding of zelfs op een deel van de onderneming na de scheiding?

Economische onzekerheden met betrekking tot je bedrijf

De onderneming van een van de scheidende partners kan een heikel punt worden. Zeker als bijvoorbeeld de huwelijkse voorwaarden niet duidelijk zijn vastgelegd bij een notaris. Ook speelt de bedrijfsvorm een rol bij het kunnen behouden van je bedrijf. Juist door dit soort economische onzekerheden zien de meeste mensen op tegen een mogelijke scheiding. Het is daarom een goed idee om je volledig te laten informeren door een deskundige.

Verdelen of verrekenen?

Je moet er niet aan denken dat je bedrijf, waarvoor je jarenlang 80 uur per week gewerkt hebt om het op te bouwen en waarvoor je pasgeleden een nieuwe bedrijfswagen hebt aangeschaft met zo’n handig modulair systeem van https://www.worksystem.nl/ waarin je al je gereedschap veilig en effectief kunt opbergen, op de helling staat. Als je namelijk in gemeenschap van goederen bent getrouwd is ook het bedrijf gemeenschappelijk eigendom. Zelfs wanneer je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd en er nooit verrekend is, dan kan het nog steeds gebeuren dat de onderneming gemeenschappelijk bezit is. Dan is het maar te hopen dat je (ex-)partner het je gunt dat jij zoveel profijt hebt van jouw bedrijfswagen die voorzien is van een speciale dakuitrusting en extra licht en werklampen. Het verdelen of verrekenen van een onderneming is geen gemakkelijke klus, zeker als er een vechtscheiding speelt. Bemiddeling van een advocaat of mediator is in die gevallen zeer wenselijk.

Hoe wordt de waarde bepaald?

De waarde van het bedrijf moet hoe dan ook bepaald worden. Zo zijn allereerst de jaarcijfers en de accountantsrapporten nodig, maar ook andere factoren spelen een rol. Een eenmanszaak valt volledig onder gemeenschap van goederen en moet dus worden verdeeld. Ook bij een vennootschap onder firma (vof) kan het zijn dat de (ex-)partner zijn of haar deel krijgt. Hoeveel dat is hangt mede af van de eventuele andere vennoten. Bij een besloten vennootschap (bv) moeten de aandelen worden verdeeld of koopt de ene partner de andere uit. Hier bepaalt een onafhankelijke accountant hoe die verdeling precies is. Ook dan spelen meerdere factoren een rol. Komt het bestaansrecht van het bedrijf door de scheiding in gevaar, dan kunnen er weer andere criteria van toepassing zijn.

Explorable