Navigation Menu
Anker & Anker

Anker & Anker

By on nov 28, 2019 in Bekende advocaten |

De tweelingbroers Wim en Hans Anker (1953) beschikken sinds 1991 over hun eigen advocatenkantoor met de naam Anker & Anker Strafrechtadvocaten dat in Leeuwarden gevestigd is. Allebei hebben ze in de periode 1972-1977 rechten gestudeerd aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Daarna zijn ze ieder hun eigen weg gegaan tot in 1991. In dat jaar besloten ze hun krachten te bundelen. Zoals hun advocatenkantoor al aangeeft zijn de broers gespecialiseerd in het strafrecht. Bekende strafzaken waarbij zij als advocaat betrokken zijn geweest waren onder meer de zaak Martha U., alias ‘de Engel des Doods’ en Ferdi Elsas, die verdacht werd van de moord op Gerrit Jan Heijn. Enkele andere strafzaken worden hieronder besproken.

De zaak Richard Klinkhamer

De Nederlandse schrijver Richard Klinkhamer werd niet alleen bekend vanwege zijn literaire oeuvre, maar tevens berucht wegens de moord op zijn vrouw Hannie. In 1991 verdween zij plotseling. Negen jaar later werd zij gevonden in de tuin van de schrijver. Klinkhamer bekende zijn moorddaad en kreeg vervolgens tien jaar gevangenisstraf opgelegd. Advocaat Anker vond dit vonnis te streng en pleitte voor vijf jaar gevangenisstraf. Het is uiteindelijk zeven jaar celstraf geworden.

De blokkeerfriezen

Ook was het advocatenkantoor Anker & Anker betrokken bij de strafzaak van de A7-blokkeerders. Deze zogeheten blokkeerfriezen probeerden met hun acties de anti-Zwarte Piet demonstranten te verhinderen om roet in het eten te gooien tijdens de Sinterklaas intocht van 2017 in het Friese stadje Dokkum. Daarom blokkeerden deze Friezen de A7 bij Oudehaske, zodat de bussen waarin de anti-Pietdemonstranten zich bevonden fikse vertraging opliepen. De blokkeerfriezen kregen taakstraffen opgelegd tot 240 uur. Vorig jaar is bekend geworden dat de taakstraffen maximaal 90 uur zullen bedragen, omdat er verder geen ongelukken hadden plaatsgevonden en omdat het slechts een incident betrof.

Explorable