Navigation Menu
Bénédicte Ficq

Bénédicte Ficq

By on jul 21, 2020 in Bekende advocaten |

Bénédicte Ficq (1957) houdt zich voornamelijk bezig met strafzaken. Ze is dan ook gespecialiseerd in het strafrecht. Ze heeft rechten gestudeerd aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Daarna vestigde ze zich als advocaat in Amsterdam waar ze tegenwoordig werkzaam is bij Ficq & Partners Advocaten.

Balpenmoord

Een bekende zaak van Ficq is de zogenaamde balpenmoord die plaatsvond in de jaren negentig van de vorige eeuw. Ficq was advocate van Jim T. die ervan verdacht werd een 53-jarige vrouw om het leven te hebben gebracht met behulp van een balpen. Het is nog altijd niet duidelijk of er daadwerkelijk sprake was van moord of dat het slachtoffer de pen in de hand had, terwijl ze viel. Ficq heeft ervoor gezorgd dat Jim T. vrijgesproken werd.

De tabaksindustrie

Een andere affaire waar Ficq zich met hart en ziel voor inzette was een rechtszaak tegen de tabaksfabrikanten. Volgens Ficq maakt de tabaksindustrie zich schuldig aan het moedwillig schaden van de gezondheid van talloze mensen. Ficq had graag gezien dat de tabaksfabrikanten strafrechtelijk zouden worden vervolgd naar aanleiding van hun ‘misdaden’. Helaas is het zover niet gekomen, omdat de tabaksindustrie zich schijnt te houden aan de Europese wet- en regelgeving. Zodoende zijn de praktijken van de tabaksfabrikanten legaal bevonden.

Explorable