Navigation Menu
De scheidingsprocedure

De scheidingsprocedure

By on apr 15, 2021 in Bekende advocaten |

Ook scheiden valt onder het familierecht. Om te scheiden schakelt men dus een advocaat in die verstand heeft van het familierecht. Tegenwoordig zijn er echter ook andere opties mogelijk. Zo kan men tevens een beroep doen op een mediator.

Een echtscheidingsadvocaat

Een echtscheidingsadvocaat komt op voor de belangen van diegene die de advocaat inhuurt. Als de ene partner dus een advocaat inschakelt is het verstandig dat de andere partner dat ook doet. De beide advocaten gaan dan onderhandelen, waarbij ze zich baseren op de wensen van hun cliënt. Zo zullen zij proberen om tot een regeling te komen, waarmee beide cliënten uiteindelijk akkoord kunnen gaan. Als men er zo niet uitkomt, vraagt een advocaat de scheiding aan. De belangen waarover men geen overeenstemming heeft kunnen bereiken worden uiteindelijk door de rechter beslist.

De verdeling

Een familierechtadvocaat buigt zich onder meer over de alimentatie, de verdeling van de bezittingen en de eventuele schulden. Stel dat twee mensen een scheiding aanvragen, waarbij de een zijn of haar werk altijd verrichtte op een handige refurbished macbook pro die destijds werd aangeschaft met middelen van het bedrijf van de ander. De advocaat weet in dat geval precies wie er recht heeft op de laptop. Natuurlijk kunnen ook hier onderlinge afspraken gemaakt worden, maar als het erop aan komt zal de advocaat de juiste beslissing nemen. In de rechtszaal wordt de cliënt gesteund door zijn of haar advocaat: de advocaat doet het woord en weet de juiste argumenten naar voren te brengen.

De mediator

Een mediator ijvert in het belang van beide partners. Een mediator is niet partijdig, maar juist neutraal. Veel mediators zijn tevens advocaat. In het geval van de MacBook Pro zal een mediator proberen een oplossing te vinden die voor beide partijen gunstig is. Indien de ene partner alleen op de MacBook werkt omdat deze snel is of omdat de technische mogelijkheden die deze laptop biedt noodzakelijk zijn voor de werkzaamheden die erop worden uitgevoerd, dan kan de waarde van de laptop wellicht uitgekeerd worden aan diegene die hem niet krijgt. Zo wordt er voor alles naar een oplossing gezocht en na overeenstemming wordt dit in een echtscheidingsconvenant vastgelegd. De mediator doet het voorwerk voor de definitieve scheiding en de scheidingsprocedure verloopt via de rechter, maar men hoeft niet naar een zitting.

Explorable