Navigation Menu
Personen- en familierecht

Personen- en familierecht

By on mei 9, 2020 in Bekende advocaten |

Het personen- en familierecht maakt deel uit van het burgerlijk recht en houdt zich bezig met alles dat met personen en familie te maken heeft.

Geboorte

Als een kind geboren wordt moet door de ambtenaar van de burgerlijke stand een akte van geboorte opgemaakt worden. Hiervoor moet een van de ouders het kind gaan melden bij de overheidsdiensten. Tijdens deze aangifte moeten de volgende zaken vermeld worden: de voornaam en achternaam, wie de ouders zijn en waar en wanneer het kind geboren is.

Huwelijk

In het personen- en familierecht worden ook regels vermeld voor het huwelijk. Zo wordt onder meer omschreven welke personen er met elkaar kunnen huwen, wat de minimumleeftijd voor een huwelijk is en de rechten en plichten die door het aangaan van een huwelijk van kracht worden.

Echtscheiding

Een verzoek tot echtscheiding kan ingediend worden door een echtgenoot of door beiden. Bij een echtscheiding zal het vermogen verdeeld moeten worden en hiervoor is een goede advocaat soms vereist. Dit vermogen bestaat uit zowel onroerende goederen zoals bijvoorbeeld een huis, als roerende goederen, gaande van de inboedel tot zelfs het favoriete paar Ecco Schoenen van de echtgenoten.

Overlijden

Ook bij een overlijden moet door de ambtenaar van de burgerlijke stand een akte opgemaakt worden. Deze moet hiervoor door een naaste van de overledene in kennis gesteld worden. Bij een overlijden zal ook een vermogen verdeeld moeten worden. Dit kan volgens een testament – of bij afwezigheid hiervan – volgens de wettelijke bepalingen van het erfrecht.

Explorable