Navigation Menu
Scheiden als gevolg van overspel

Scheiden als gevolg van overspel

By on jun 26, 2021 in Bekende advocaten |

Als we praten over familierecht dan hebben we het ook over de advocaat die ingezet wordt bij een echtscheiding. De reden voor een echtscheiding kan bijvoorbeeld overspel zijn, ofwel de schending van de huwelijkstrouw. Wat zijn de wettelijke gevolgen voor de overspelige partner in zo’n geval?

Voor de wet

Tot aan 1971 was overspel of echtbreuk volgens de Nederlandse wet ook echt strafbaar. Als je voor 1971 je partner betrapte in een mooi lingerie setje met een ander, terwijl ze niet van elkaar af konden blijven, dan kon voor de overspelige echtgenoot de scheiding nog weleens een heel duur grapje worden. Het werd namelijk gezien als een misdrijf en in ieder geval een grond voor echtscheiding. In Boek 1 van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek werd namelijk door Artikel 81 bepaald dat: ‘Echtgenoten zijn elkander getrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd. Zij zijn verplicht elkander het nodige te verschaffen.” Daarbij is het zo dat in de meeste landen het huwelijk bepaalde verplichtingen met zich mee brengt, zoals het samenwonen, bijstand en hulp en de huwelijkstrouw.

Volgens het Christelijke moraal

In het Oude Testament is men ook vrij duidelijk over overspel. Hier wordt aangegeven dat niet alleen seks hebben met een ander al een zonde is, maar zelfs de begeerte voor een ander. Uitspraken zoals ‘Gij zult uw zinnen niet zetten op de vrouw van uw naaste’ en ‘Wie zijn vrouw wegzendt en een ander huwt, maakt zich tegenover haar schuldig aan echtbreuk’, komen zowel in het Oude als het Nieuwe Testament voor. Deze uitspraken gelden overigens zowel voor de man als de vrouw.

Huwelijkse trouw

Vandaag de dag staat er in de wet nog steeds een norm van huwelijkse trouw beschreven en hiervoor leg je ook een eed of belofte af tijdens de huwelijksceremonie. Dat je elkaar getrouwheid, hulp en bijstand moet verschaffen tijdens het huwelijk is alleen geen plicht meer en als je deze belofte of eed schendt ben je ook niet strafbaar meer. Toch blijkt dat overspel nog steeds wel juridische consequenties kan hebben. Het is namelijk weleens gebeurd dat een samenlevingsovereenkomst door een rechter nietig werd verklaard, omdat bleek dat een van de twee partners er al jarenlang een andere relatie op nahield en de partner daar niet over had ingelicht op het moment dat de samenlevingsovereenkomst werd aangegaan.

Reden voor echtscheiding

Het is dus wel altijd verstandig om de reden van de echtscheiding aan de familierecht advocaat te melden. Ondanks dat de rechter zich niet snel in dit soort zaken zal mengen, omdat ze vinden dat vreemdgaan een persoonlijke keuze is en niet strafbaar, zou het zomaar kunnen dat bepaalde precedenten toch invloed hebben op een financiële afwikkeling. Daarbij kan het nog steeds als bewijs dienen van de onherstelbare ontwrichting van het huwelijk. De rechter kan hierdoor de echtscheiding uitspreken op het verzoek van een van de echtgenoten. Ook kan de scheiding hierdoor eventueel sneller voltrokken worden. De bewijzen voor overspel moeten dan wel op een wettelijke manier worden aangeleverd. Ze kunnen als bewijs dienen. Het gevolg hiervan kan zijn dat een overspelige echtgenoot in sommige gevallen geen onderhoudsgeld kan vorderen.

Explorable