De advocaat Inez Weski (1955) is een opvallende verschijning. Met haar gitzwarte haar, haar zwarte kleding en haar zwartomrande ogen straalt ze een bepaalde onverschrokkenheid uit. Weski heeft rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Sinds 1978 werkt ze als advocaat bij het Weski Advocatenkantoor dat eveneens gevestigd is in Rotterdam. Ze is gespecialiseerd in het strafrecht en haar dossierkennis schijnt ongeëvenaard te zijn. Weski geniet internationale bekendheid vanwege haar betrokkenheid als strafpleiter bij buitenlandse rechtszaken. Bekende strafprocedures waarbij ze optrad als advocaat zijn onder meer de vermeende cocaïnesmokkel van Desi Bouterse (voormalig dictator en hedendaagse president van Suriname) en de illegale wapenhandel van Guus Kouwenhoven.
Het Marengo-proces
Een van de meest recente strafzaken waarbij Weski betrokken is als advocaat, is het zogeheten Marengo-proces. Het betreft een rechtszaak tegen zeventien verdachten, allen met een Marokkaanse achtergrond. De verdachten worden ervan beschuldigd een aantal moorden op hun geweten te hebben, waaronder de moord op Derk Wiersum, een Nederlandse advocaat en collega van Weski. De hoofdverdachte en vermeende bendeleider Ridouan Taghi wordt juridisch bijgestaan door Weski. In oktober vorig jaar gaf Weski echter aan dat ze niet langer op wilde treden als advocaat van Taghi tijdens de procedure. Volgens Weski is er niet langer sprake van een eerlijk proces jegens Taghi. Taghi wordt voortdurend publiekelijk beschuldigd, maar harde bewijzen zijn er (nog) niet. Bovendien heeft hij geen strafblad. Nadat Taghi een poos voortvluchtig is geweest werd hij in december vorig jaar opgepakt in Dubai en naar Nederland overgebracht. Weski verweet de autoriteiten Taghi te hebben ontvoerd. Ze heeft inmiddels besloten haar werk als advocaat van Taghi te hervatten.
Klacht
Derk Wiersum, de vermoorde advocaat die de kroongetuige in het Marengo-proces juridisch bijstond, is inmiddels vervangen door enkele anonieme advocaten. Weski eist dat deze advocaten hun anonimiteit afleggen, omdat het anoniem houden van advocaten wettelijk niet is toegestaan. Bovendien schaadt deze anonimiteit de eerlijkheid die moet worden betracht in het proces tegen Taghi, aldus Weski.