Tegenwoordig worden er wereldwijd nog steeds veel te veel kinderen aan hun lot overgelaten, uitgebuit en/of misbruikt. Het is te triest voor woorden! Kinderarbeid is bijvoorbeeld aan de orde van de dag in vele Aziatische landen zoals China, India en de Filipijnen. Maar ook in Nederland en België was kinderarbeid een normaal verschijnsel tot aan 1874, toen het Kinderwetje van Van Houten formeel een eind maakte aan deze trend.
Kinderuitbuiting
Terre des Hommes is een kinderrechtenorganisatie die ageert tegen kinderuitbuiting. De organisatie is opgericht in 1960 te Lausanne (Zwitserland) door Edmond Kaiser (1914-2000), een schrijver/journalist afkomstig uit Parijs. De organisatie werd oorspronkelijk in het leven geroepen om kansarme kinderen steun te bieden. Tegenwoordig zet Terre des Hommes zich in voor alle kinderen die het slachtoffer zijn geworden van kinderarbeid en kinderslavernij, kinderhandel, kinderprostitutie en seksuele uitbuiting. Deze kinderrechtenorganisatie voert met andere woorden campagnes tegen het wereldwijde kindermisbruik in de ruimste zin van het woord.
Seksindustrie
De moderne variant van kindermisbruik is de seksuele uitbuiting van kinderen en tieners. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de kinderprostitutie, kinderpornografie en webcamseks met kinderen. De wereld van tegenwoordig lijkt te gedijen op de seksindustrie, welke vrouwen en dus ook kinderen degradeert tot seksobjecten. Dit is een mensonterende business met nare gevolgen voor de getroffenen. Kinderen die het slachtoffer zijn van kindersekstoerisme hebben bijvoorbeeld een grote kans op een besmetting met het Hivvirus. Kinderen die de dupe zijn van seksuele uitbuiting worden bovendien enorm getraumatiseerd, waardoor ze beschadigd zijn voor het leven, zowel lichamelijk als emotioneel. Om dit te voorkomen heeft Terre des Hommes een aantal projecten op haar programma staan die ervoor moeten zorgen dat deze vormen van kindermisbruik de wereld uit worden geholpen. Een van die ondernemingen is het Project WATCH, waarbij de organisatie speciale detectives opleidt die vervolgens de zogeheten loverboys en andere kindermisbruikers proberen op te sporen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de politie.
Kinderen in noodsituaties
Naast de strijd tegen het kindermisbruik biedt Terre des Hommes bovendien hulp aan kinderen die ten gevolge van noodsituaties, zoals oorlogsgeweld en natuurrampen, in vreselijke omstandigheden verkeren. Deze kinderen leven in voortdurende angst en zijn daardoor zeer kwetsbaar voor uitbuiting. De kinderrechtenorganisatie doet er alles aan om deze kinderen en hun families in veiligheid te brengen door ze op te vangen en bescherming te bieden.